GROENE STROOM VOOR EN DOOR DE INWONERS VAN VOORNE-PUTTEN
/

 

 

ZONNE-ENERGIE

Wat is zonne-energie?

Bij Zonne-energie wordt gebruik gemaakt van de energie die van de zon komt.

De straling van de zon wordt door zonnepanelendirect omgezet in elektriciteit en bij zonneboilers warmt de straling water op.  

Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van zonne-energie omdat het duurzaam is en op termijn geld oplevert.


Wat zijn zonnecellen en zonnepanelen?

De fransman Becquerel heeft in 1839 ontdekt dat een zonnecel bestaand uit 2 laagjes sileen elektriciteit opwekt indien er licht opvalt Door vele zonnecellen op te nemen in een zonnepaneel wordt er meer elektriciteit opgewekt. Zonnepanelen worden gebruikt op gebouwen, huizen maar ook op bijvoorbeeld mobiele telefoons. Energie uit zonlicht heeft de toekomst.


Waarom kiezen voor zonne-energie?

Zonne-energie is een onuitputtelijk energiebron en stukken beter voor ons milieu dan fossiele brandstoffen. Bij inzetten van fossiele brandstoffenhebben we te maken met vervuiling. Bovendien raken de brandstoffen langzaam maar zeker op.


De Zonnepaneleninstallatie 

Een zonnepaneelinstallatie bestaat uit zonnepanelen, een omvormer en bekabeling tussen de zonnepanelen en de omvormer en bekabeling tussen de omvormer en uw groepenkast in de meterkast.

Er zijn 3 typen zonnepanelen:

  1. Monokristallijn (bestaat uit één kristal, de kleur is zwart, iets duurder.
  2. Polykrystallijn (bestaat uit meerdere kristallen, de blauwe panelen) 
  3. Glas/glas type (zijn beter ingepakt, het duurste paneel, levert tijdens de levensduur in totaal circa 5% meer op.

 

 

 

Zonnepanelen gaan ca. 25 jaar mee. De opbrengst neemt per jaar weinig af. Na 20 jaar is het capaciteitsverlies circa 20%.

Het gangbare zonnepaneel heeft een capaciteit van 310 Wp. (Wattpiek is de meeteenheid voor de capaciteit van het zonnepaneel). In Nederland levert dit paneel 284 kWh per jaar aan elektrische energie op.

De zonnepanelen worden op het dak geplaatst en verbonden met de omvormer. De omvormer is circa b x h x d = 30 x 38 x 15 cm. De beste opstelling van een paneel is gericht op het zuiden en met een hellingshoek 38 graden.

De omvormer maakt de stroom van de zonnepanelen geschikt voor uw elektriciteitsnet en wordt aangesloten op een vrije groep van de groepenkast in uw meterkast. Op een venster van de omvormer zijn de relevante gegevens (spanning, stroom en geleverde zonne-energie) af te lezen. De levensduur van de omvormer is min. 10 jaar. Op Voorne-Putten zijn er omvormers die een leeftijd hebben bereikt van 15 jaar en na al die jaren nog prima functioneren.

Indien de omvormer is uitgerust met wifi kan op PC, I-pad of smarttelefoon steeds de opbrengst per dag, maand en jaar worden afgelezen.