GROENE STROOM VOOR EN DOOR DE INWONERS VAN VOORNE-PUTTEN
/

 

 

4.  Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie voor het opwarmen van warm water. De zonnecollector op het dak vangt het invallende zonlicht op en zet het om in warmte. De collector geeft de warmte door aan een vloeistof die de zonnewarmte van de collector naar het opslagvat brengt. De afgekoelde vloeistof wordt dan weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen.

Het voorraadvat verzamelt het door de zon geproduceerde warm water. Bij voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot boven 60°C.

Als de zon niet voldoende warmte levert, moet een na-verwarmer ervoor zorgen dat de gewenste temperatuur bereikt wordt.  

Bij ‘compacte zonneboilers’, zit de watervoorraad in de collector op het dak.

Je kunt de warmte uit een zonneboiler ook gebruiken om de woning mee te verwarmen, dus als ondersteuning van de cv-installatie. Vanwege ons klimaat is deze toepassing in Nederland nauwelijks rendabel.

In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je combi-HR-ketel of warmtepomp voor warm water.

De jaarlijkse energiekosten voor de productie van warm water zullen met een zonneboiler slechts de helft bedragen in vergelijking tot de verbruikskosten van een traditionele boiler. Daartegenover staan de hogere investeringskosten. Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 190 m3 gas en 340 kg CO2-uitstoot. Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer  3.500,-. De overheidssubsidie voor zo'n boiler is in 2017 ongeveer  1.100,-. Bij een aardgasprijs van  0,80/m3 is de besparing  151,-/jaar en is de investering in 16 jaar terugverdient.