GROENE STROOM VOOR EN DOOR DE INWONERS VAN VOORNE-PUTTEN
/

 

 

1. Zonnepanelen op eigen dak

Goedkoop en duurzaam energie opwekken!!

 

Elk zonnepaneel op het dak levert circa 284 kWh per jaar. Op een gemiddeld dak in Nederland passen 12 panelen die 3.408 kWh per jaar opleveren. Dat is een groot deel van het eigen elektriciteitsverbruik.

 

(Gemiddeld gebruik voor een gezin met 4 personen is 3200 kWh)

 

 


Omvormer

 

De opbrengst per jaar is 3.408 kWh x € 0,23/kWh = € 784,-

 

(Elektriciteit kost per kWh € 0,23 (elektriciteit € 0,06 + 0,035 BTW + € 0,12 energiebelasting)

De aanschaf van de installatie bedraagt thans circa € 4600,-.

In circa 6 jaar kan de installatie terugverdiend worden.

Zonnepanelen op het dak van de bewoners

 

 

 

Als je méér zonne-energie opwekt dan je zelf gebruikt dan ben je een “elektriciteitsproducent” omdat je het netto saldo terug levert aan het elektriciteitsnet. Afhankelijk van jouw elektriciteitsleverancier vergoedt die de terug geleverde energie (€ 0,06 per kWh tot € 0,13 per kWh, de stroomprijs, excl. transport, belasting en ander kosten). Een en ander betekent dat de investering in ca 9 jaar is terugverdiend.

Voor verrekening met het elektriciteitsbedrijf bestaat de salderingsregeling. De saldering betekent dat als je 3000 kWh gebruikt en je levert 1000 kWh aan het elektriciteitsnet, je afrekent met de E-leverancier 3000 - 1000 kWh = 2000 kWh. In het regeerakkoord staat dat de salderingsregeling in 2020 wordt vervangen door een soberder regeling met een terug lever subsidie. De afschrijvingstermijn zal ongeveer gelijk blijven.

Als je nog een oude elektriciteitsmeter hebt, vervang die nu nog niet als je een elektriciteitsleverancier hebt die niet de volledige elektriciteitsprijs vergoedt bij terug leverantie. Deze oude draaischijfmeter telt als de zon schijnt terug, gunstiger kan niet. Op termijn zullen de oude meters door “slimme meters” worden vervangen.

Goedkoop duurzame energie opwekken!!

Voor degene die niet op zijn eigen dak zonnepanelen kan of wil plaatsen kan participeren in de zonnepanelen van de coöperatie om toch voordelig en duurzaam energie op te wekken

Een groep bewoners hebben zich georganiseerd in een coöperatie of een Vereniging van Eigenaars (VVE) en wonen in een postcoderoos.

Gezamenlijk wekken ze zonne-energie op in een installatie die eigendom is van de coöperatie of VVE. Daarom komen die bewoners in aanmerking voor vrijstelling van energiebelasting. Die vrijstelling geldt voor max. 15 jaar voor de door u gebruikte energie. Dat betekent dat u geen € 0,23 maar € 0,11 betaalt voor een kWh dat wordt opwekt.